Uusi seurakunta avaa monipuolisen mahdollisuuden

Friday, October 5, 2018 Tagit: hjerppe, liitos, taipale
Saimaan Lavikanlahteen lasketusta verkosta nousi muutama kuha
ja katiskasta puolestaan Hjerpen lempikaloja ahvenia, kun
innokkaana kalamiehenä tunnettu rovasti Ossi Hjerppe koki
pyydyksensä haastattelupäivänä.

Mitä ihmettä olosuhteissa piti tapahtua, että satoja vuosia vanhat seurakunnat niputetaan yhteen ja perustetaan uusi seurakunta. Mitä ilmiöitä, haasteita tai muutoksen tuulia oli ilmestynyt seurakuntaelämän taivaalle?

Kysyimme asiaa rovasti Ossi Hjerpeltä, jonka rooli oli ratkaiseva ensi vuoden alusta starttaavan Taipaleen seurakunnan synnyssä.

- Näkyvissä oli uhka pienten seurakuntien häviäminen kokonaan kartalta, muistaa eläkkeellä oleva rovasti Ossi Hjerppe.

Alueen väestön jatkuva väheneminen, pienille seurakunnille raskas tietotekniikan vaatimusten kasvu ja talouslukujen synkät näkymät, sysäsivät käyntiin vuonna 2015 Lemin, Luumäen, Savitaipaleen ja Taipalsaaren seurakuntien luottamushenkilöiden kesken keskustelut mahdollisista selviytymiskeinoista. Myöhemmin Luumäki tosin jättäytyi hankkeesta pois.

Hjerppe toimi yhteistyöneuvottelujen käynnistyessä Savitaipaleen kirkkoherrana ja Lappeenrannan rovastikunnan lääninrovastina.

Väkimäärän supistuminen johtui lähinnä muuttotappioista sekä syntyvyyden ja kuolleisuuden suuresta epätasapainosta. Omina seurakuntina jatkaminen oli tullut tiensä päähän.

Kun seurakuntayhtymämalli putosi kirkolliskokouksen päätöksellä pois keinovalikoimista eikä liittyminen Lappeenrannan seurakuntayhtymään tullut kysymykseen, jäi jäljelle vain uuden seurakunnan synnyttäminen, kertoo Hjerppe.

Vuoden alusta starttaava Taipaleen seurakunta muodostuu nykyisistä Lemin, Savitaipaleen ja Taipalsaaren seurakunnista, jotka jatkavat toimintaansa entiseen tapaan uuden seurakunnan alueseurakuntina.

- Seurakuntalaisille muutos tuskin näkyy aluksi lainkaan. Seurakuntien tarjoamat palvelut puolestaan monipuolistuvat, kun palvelevan henkilökunnan ja toimitilojen määrä kasvavat. Kolmen seurakunnan resurssit ovat jatkossa kaikkien seurakuntalaisten käytössä, Hjerppe miettii.
- Tuleehan lemiläisten ja taipalsaarelaisten käyttöön nyt myös kesäkoti, kun Säkniemi Kuolimo-järven rannalla avautuu heillekin.

Säästöjä uusi järjestely tuo pitkässä juoksussa lähinnä toimitilojen käyttöasteen kasvuna ja työntekijöiden sijaistuksissa, kun tilapäiset tarpeet pystytään täyttämään seurakunnan omin voimin ilman ulkopuolisten apua.

- Yksikään seurakunta ei ollut niin vahva, että olisi selvinnyt yksin ilman yhteistyötä tai toisia seurakuntia. Seurakuntatyön jatkumisen turvaamiseksi on viisasta yhdistää voimavarat ja kyse on ennen kaikkea tulevaisuuden huomioon ottavasta ratkaisusta, lopettaa Hjerppe.

Ossi Hjerpen ahvenresepti
Rovasti Ossi Hjerpen suosikkikala on ahven.
Ahvenet paistetaan pannulla voissa, lisätään sipulia, suolaa ja kermaa.
Nautitaan keitettyjen perunoiden kera, joiden päälle on ripoteltu tilliä.

Seppo JJ Sirkka, teksti ja kuva