Kunniatehtävä sankarihaudalla yli 30 vuoden ajan

Wednesday, December 5, 2018
Puusepänhommissa ja armeijan leivissä elämäntyönsä tehnyt
Tapio Niemi on ehtinyt olla eläkeläisenä jo yli 40 vuotta.

Taipalsaarelaiselle sotaveteraani Tapio Niemelle sankarihauta kävi tutuksi jo nuoruudessa.
- Useita kertoja viikossa kannoimme kotiseudun sankarivainajia kirkon vieressä olevaan sankarihautaan, muistelee Niemi.
- Meitä oli neljä sotilaspoikaa, jotka kannoimme arkut hautausmaalta kirkolle. Taipalsaari on sotien aikana sotatoimialuetta ja Tali-Ihantalan –rintamalta kuului tykkien jyske kirkolle selvästi.

Sankarihautajaisten kunniatehtävien lisäksi sotilaspojat osallistuivat ilmavalvontaan, desanttien takaa-ajoon ja kotirintaman lukuisiin työtehtäviin.

Toimittaessaan kunniatehtäväänsä sankarihaudalla sotilaspoika Niemellä oli ikää 16 vuotta. Tämän vuoden itsenäisyyspäivänä hän on jälleen kunniatehtävässä sankarihaudalla ja ikää on siunaantunut jo yli 90 vuotta.

- Yhtäjaksoisesti kolme kertaa vuodessa yli 30 vuoden ajan olen ollut kantamassa lippulinnan veteraanilippua, kun laskemme havuseppeleen sankarihaudan muistopatsaan viereen itsenäisyyspäivänä, kaatuneiden muistopäivänä ja veteraanipäivänä, Niemi kertoo.
- Itsenäisyyspäivä alkaa kohdallani jumalanpalveluksella kirkossa huipentuen linnan juhlien seuraamiseen televisiosta. Kirkossa jaan aluksi virsikirjoja, sitten luen päivän lukukappaleen ja lopuksi avustan vielä kolehdin kantamisessa ennen sankarihaudoille siirtymistä.

Sotilaspoikien ja pikkulottien toiminta lopetettiin marraskuussa 1944.

Sodan päättyessä vuonna 1944 sotilaspoikia oli yli 70 000 ja lottatyttöjä yli 50 000. Sotilaspojista nuorimmat olivat 10-vuotiaita ja nykyisin heidän keski-ikä on 87 vuotta. Sotilaspoikien virallista kunniamerkkiä Sotilaspoikaristiä on myönnetty yli 13 000 kappaletta.

Nykyisin sotilaspoikien ja lottatyttöjen perinnettä vaalivat lukuisat perinnekillat. Tapio Niemi luuluu Etelä-Karjalan Sotilaspoikien Perinnekiltaan, joka kokoontuu säännöllisesti kerran kuukaudessa.

Seppo J.J. Sirkka